Nieuws

Houvast en zekerheid: Sjaak Commandeur over zijn financiële apk

3 mei 2017

Het is weer mei en als het goed is hebben alle schrijvers en vertalers hun belastingopgaven op de bus zitten. Dit is een mooi moment voor een financiële apk, professionele advies over jouw financiële situatie, die mogelijk wordt gemaakt door het P.C. Boutensfonds.  Vertaler Sjaak Commandeur vertelt over zijn ervaring met de apk.

Op 8 september 1977 tekende Sjaak Commandeur zijn eerste contract als vertaler. Sindsdien vertaalde hij werk van Nobelprijswinnaars Saul Bellow, Jozef Brodski en William Butler Yeats en nu werkt hij aan Look Homeward, Angel van Thomas Wolfe. Begin dit jaar besloot hij dat het een goed moment was voor een vakkundige doorlichting van zijn financiën.

Waarom besloot je gebruik te maken van deze regeling?

Idealiter is je geld niet eerder op dan je leven, en andersom ook niet. Ik liep al jaren rond met in mijn achterhoofd het idee om ‘eens een keer’ financiële orde op zaken te stellen: naar een waarzegster gaan met de vraag hoe oud ik zou worden en dan uitrekenen wat ik per jaar zou kunnen uitgeven. Maar ik betwijfel of een glazen bol Boutensfondstechnisch subsidiabel zou zijn geweest.

Hoe verliep het proces?

Vlot. Op 23 januari dit jaar heb ik de aanvraag ingediend bij het secretariaat van de Auteursbond en op 6 maart had Majorie Molegraaf haar rapport klaar. Je moet wel eerst zelf aan het werk. Je moet je hele financiële hebben en houden verzamelen: inkomsten, uitgaven, belastingaangiften, pensioenregelingen, lijfrentes, spaartegoeden, schulden, enzovoorts. Als je alles hebt ingestuurd krijg je per ommegaande nog een lijstje met aanvullende vragen.

Welke nieuwe inzichten heeft dit opgeleverd?

Het ordenen van je financiële administratie is typisch zo’n klus die je uitstelt. Dat het nu een keer moest, is winst op zich. Ik heb het geheel nu in één pdf bij elkaar. Uit de inventarisatie van onze uitgaven – ik praat over een tweepersoonshuishouden – bleek dat we duidelijk meer spenderen dan ik geschat zou hebben. Aan de andere kant zijn er, ook niet onbelangrijk, geen valkuilen aan het licht gekomen waarvan ik geen weet had.

Hoe voelt dit?

Er kunnen natuurlijk altijd dingen gebeuren die alle berekeningen overhoopgooien, maar binnen de begrenzing van wat menselijkerwijs voorzienbaar is, geeft zo’n rapport houvast en zekerheid. Je weet wat je wel kunt doen en wat je niet moet doen. En zonder dit duwtje in de rug van het Boutensfonds zou ik nu nog steeds in mijn achterhoofd hebben gehad: dat moet ik ‘eens een keer’ doen.

Is de financiële apk misschien ook iets voor jour? Lees hier meer.