Nieuws

Vreemde persoonlijke voornaamwoorden

28 november 2017

Giovanni van Bronckhorst: ‘Je gaat het veld op en je verwacht ….. dan moet je jezelf oppeppen… je staat voor een grote verantwoordelijkheid in dat doel ….’

‘Hebben we het plasje gedaan, mijnheer de Vries of gaan we tegenstribbelen. Wij gaan toch geen uitvluchten verzinnen.’ Verpleegsterstaal. Een variant is wel het met verhoogde stem uitgesproken: ‘en heeft ie een volle luier’.  Hier spreken moeders.

‘Wij, Willem Alexander, zien verder af van de troon’ (sorry, hier werd even de wens de vader van de gedachte).

Allemaal merkwaardige vormen van het persoonlijk voornaamwoord. De eerste ‘je’ hoor je regelmatig bij trainers, die merkwaardige menssoort, ze bedoelen niet degene die ze aanspreken, ook niet zichzelf, maar ze verplaatsen zich in de spelers, ze identificeren zich volledig met die ‘je’. Het is merkwaardig, maar op de één of andere manier lijk ik het te begrijpen. In die zin is het een geslaagde taalvorm.

‘We’ komt van de boven-ons-gestelden, die ons met maximale neerbuigendheid  bejegenen, terwijl zij mogelijk zelf menen ons prettig tegemoet te treden. Heel erg fout gebruik van het woord ‘we’.

‘Wij’ van de pluralis majestatis is ook van een enorme lulligheid, wat mij betreft. Hoewel ik het Bea nog wel heb horen gebruiken, is Alex er waarschijnlijk afgestapt.

Maar de verpleegster kan nog verder ontsporen. Als je dan je plasje hebt gedaan en zij zegt: ‘Top!’