Nieuws

Oleg Sentsov in de achtste week van zijn hongerstaking

10 juli 2018

Op dag 54 van de hongerstaking van Oleg Sentsov hebben de leden van FAN of Europe, het Europese netwerk van nationale film academies, en de European Film Academy, die samen duizenden filmmakers vertegenwoordigen, opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van de Oekraïense filmmaker. Tijdens hun jaarlijkse bijeenkomst op het internationale filmfestival van Karlovy Vary vroegen ze president Poetin en de Russische autoriteiten een menselijk gezicht te tonen en Oleg Sentsov onmiddellijk vrij te laten.

Mensenrechtenorganisaties uit de hele wereld en duizenden filmmakers en kunstenaars uit Europa en Amerika hebben hun steun betuigd sinds de regisseur en vader van twee kinderen op 14 mei zijn hongerstaking begon. In meer dan 70 steden in meer dan 30 landen gingen mensen de straat op voor manifestaties. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, riep in zijn openingsrede van de G7-top op tot de vrijlating van Sentsov alsook het Europese Parlement en andere politici en parlementen.

Top op heden zijn alle oproepen en diplomatieke benaderingen terzijde geschoven. In de achtste week van zijn hongerstaking loopt het leven van Oleg Sentsov ernstig gevaar.

Oleg Sentsov, die betrokken was bij de ondersteuning van de protesten van Euro Maidan in Kiev en zich verzette tegen de inlijving van de Krim door Rusland, werd op 10 mei 2014 door de Federale veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB) in zijn huis in Simferopol (Krim) gearresteerd waarna hij in Moskou ruim een jaar werd vastgehouden in afwachting van zijn proces.

Hoewel de belangrijkste getuige van de vervolging zijn verklaring introk omdat die “onder dwang” tot stand was gekomen, ging het proces door met de beschuldiging dat Oleg Sentsov “misdaden van terroristische aard” had gepleegd. Hij werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenschap.

Aan het eind van wat Amnesty International beschreef als een oneerlijk proces door een militaire rechtbank, bevestigde het Russische Hooggerechtshof in Moskou dit vonnis en werd Oleg Sentsov verbannen naar Jakoetië. De inzet van zijn hongerstaking is niet alleen zijn eigen vrijlating maar ook die van 64 politieke gevangenen uit de Oekraïne.