Nieuws

Scenarioschrijvers onderscheiden minister Van Engelshoven

13 maart 2019

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven krijgt de Zilveren Pen 2019. Het Netwerk Scenarioschrijvers reikt deze prijs uit aan personen of instanties die een positieve bijdrage leveren aan de zichtbaarheid en de werkomstandigheden van Nederlandse scenaristen. De minister neemt de pen op 17 maart in ontvangst tijdens de jaarlijkse uitreiking van scenariovakprijzen de Zilveren Krulstaarten.

Minister Van Engelshoven krijgt de prijs als blijk van waardering voor haar aandacht voor scenaristen en als stimulans om de dialoog met makers voort te zetten. Het bestuur van het Netwerk Scenarioschrijvers vindt het een verademing dat de minister van OC&W oog heeft voor de moeilijke arbeidsomstandigheden waaronder creatieven in de audiovisuele industrie, zoals scenarioschrijvers, tegenwoordig moeten werken.

Onder aanvoering van Van Engelshoven is de dialoog met hoofdmakers – scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs – op gang gekomen. Tevens blijkt uit uitingen van de minister dat zij belang hecht aan thema’s als filmeducatie, innovatie, een fair practice code, eerlijke richtlijnen voor auteursrecht en transparantie bij exploitanten (zoals VOD-aanbieders).

Uitreiking
De minister ontvangt de Zilveren Pen op 17 maart tijdens de feestelijke uitreiking van de Zilveren Krulstaarten om 15.00 uur in VondelCS. Deze vakprijs voor scenarioschrijvers begon als een geuzenprijs vanwege het ontbreken van een Gouden Kalf voor het beste scenario en is inmiddels uitgegroeid tot de meest felbegeerde prijs onder scenarioschrijvers.
Genomineerden Zilveren krulstaarten

Deze middag zal tevens de Gouden Pen worden uitgereikt aan de scenarioschrijvers van de best bezochte film van het afgelopen jaar. In 2018 was dat Bon Bini Holland 2.