Nieuws

Nooit meer btw-administratie – of toch?

22 oktober 2019

Door Miro Lucassen – Wordt de aangifte over het vierde kwartaal van 2019 de laatste in je btw-administratie? Dat lijkt te kunnen nu er een nieuwe kleine ondernemersregeling (KOR) in werking treedt die vrijstelling mogelijk maakt voor zelfstandigen met een btw-plichtige jaaromzet van minder dan 20.000 euro.

Toch kan het voor sommigen voordeliger zijn om wel btw te blijven heffen en af te dragen. In dit stuk staan de grote lijnen. Ga verder vooral te rade bij je boekhouder of financieel adviseur en wacht niet te lang: de Belastingdienst wil voor 20 november bericht, anders blijft je onderneming in 2020 btw-plichtig.

Nooit met btw te maken gehad? Dan val je onder de algemene vrijstelling voor creatief werk en verandert er niets. Veel auteurs kunnen echter niet alleen van de zuivere creatieve inspanningen leven en hebben als zelfstandige ondernemers een gemengde praktijk. Een deel van het werk valt dan onder de plicht om btw te heffen en af te dragen. Iets schrijven voor het jaarverslag van een bedrijf bijvoorbeeld, is btw-plichtig, net als tegen een vergoeding optreden in een tv-quiz of een reclametekst maken voor een bevriende ondernemer: 21 procent belasting op je factuur. Blijf dat bij kleine klusjes, dan zit er vanouds een aangenaam extraatje in het vat: wie maar een beetje btw bij zijn klanten hoeft te heffen, mag de opbrengst houden. Dat heet de kleine ondernemersregeling (KOR).

Nieuwe KOR
Dat feest is voorbij in 2020, officieel om de administratieve lasten van het bedrijfsleven te verlichten. De oude KOR werkte met formules waar een boekhouder niet wakker van ligt, maar het kon eenvoudiger. De nieuwe KOR kent slechts één kengetal: je omzet – althans je omzet uit btw-plichtige activiteiten zoals die reclameteksten. Blijft dat deel van je omzet onder de 20.000 euro per jaar, dan mag je de Belastingdienst definitief vrijstelling vragen van alle btw-plichten. De overheid presenteert dat graag als pluspunt, zelfs met rekenvoorbeelden van kleine ondernemers als een nagelstudio aan huis, die erop vooruit gaan doordat ze bij hetzelfde tarief meer btw mogen houden.

Helaas, voor de meeste zelfstandige schrijvers zit dat er echt niet in. Onze btw-plichtige omzet zit meestal bij zakelijke klanten, die de aan ons betaalde btw weer van hun aangifte kunnen aftrekken. Als wij ze in 2020 een factuur voor hetzelfde totaalbedrag sturen zonder btw te vermelden, gaan de kosten voor onze klant 21 procent omhoog. Mooi als het lukt, maar vermoedelijk komt daar eerst wat onderhandelen aan te pas. Geef je de klant die 21 procent korting, dan krijgt je zakelijke imago een deuk: je laat zien dat je voor de Belastingdienst maar een kleine krabbelaar bent.

Btw-tegenvaller
Ander puntje van aandacht: als je zelf geen btw meer rekent, kun je ook de btw op je bedrijfskosten niet meer aftrekken van je aangifte. En mocht je door een speling van het lot toch boven de 20.000 euro btw-plichtige omzet uit komen, dan moet je weer minimaal drie jaar aangifte doen en btw afdragen. Je voelt hem al aankomen: die btw-tegenvaller wordt iets lastigs om uit te leggen en door te berekenen aan klanten.

Niet doen dus, die vrijstelling? Helaas, zo simpel kan het advies niet zijn. Stel dat je vrijwel nooit commercieel klusjes doet maar wel je eigen boeken verkoopt aan particulieren, op beurzen, lezingen en dergelijke. Of dat nu gaat om een uitgave in eigen beheer of om voorraad van de uitgever die je met korting hebt ingekocht, je moet je houden aan de vaste boekenprijs. En daar zit 9 procent btw in. Als je de vrijstelling kiest en in 2020 onder de drempel blijft, mag je die btw houden – dat kan toch weer een meevaller zijn.

Overleg dus met je boekhouder aan de hand van je laatste jaarcijfers. En wil je vast een globaal beeld hebben van je btw-positie in 2020, kijk dan eens op mijn btw-indicator, een hobbyproject van de auteur.