20 september – Hoe winnen we de slag om Netflix?

uur

 

Hoe kunnen we de internationale concurrentieslag om Netflix winnen? En wat is het belang van de midsequentie daarbij? Waarom is een sterke midsequentie een vereiste voor een succesvol scenario? Wat gebeurt er exact in het midden van iedere aflevering, speelfilm of serie? Op welke wijze paste reeds Shakespeare het midpoint toe in zijn meesterwerken? Uit welke bouwstenen is iedere goede midsequentie opgebouwd?

Hoe komt het dat Netflix tot nu toe geen cent in Nederland heeft geïnvesteerd? In de afgelopen vijf jaar heeft Netflix 2 miljard dollar uitgegeven aan zelfgeproduceerde titels in Europa. In 2018 alleen is dat bedrag al opgelopen tot 1 miljard dollar.

De komende jaren zullen we steeds meer op internationaal niveau moeten concurreren. Lopen Nederlandse filmmakers achter op het buitenland qua kennis van structuur? Missen de meeste Nederlandse films en series een sterke midsequentie als mogelijk belangrijkste structuurelement?

In dit coachingscollege gaan we de diepte in over de midsequentie in films en series. Stap voor stap doorlopen we de voorwaarden waaraan een sterke midsequentie moet voldoen. We bekijken, analyseren en bespreken midpoints uit (Netflix-)series als True Detective, The Crown en Breaking Bad en we onderzoeken hoe grootmeesters als de Coen Brothers, Spielberg, Michael Haneke en Nolan de midsequentie in hun films toepassen. Of het nu gaat om een Netflix-serie, een arthousefilm of een commerciële blockbuster, iedere ijzersterke midsequentie voldoet aan noodzakelijke regels.

 

Voor wie?

Voor scenaristen en schrijvende regisseurs die werken aan een serie- of filmproject en hun plan een sterkere structuur willen geven, met speciale focus op de midsequentie. Ook andere auteurs die interesse hebben in de verhouding tussen proza en script, zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen.

 

Door wie?

Rogier de Blok is een veel gelauwerd scenarioschrijver en scriptcoach. Zijn speelfilms werden geselecteerd voor onder meer Cannes, Berlijn en Toronto, en wonnen meerdere prijzen (Gouden Kalveren, EMMY Award). Hij is gastdocent scenario op de Filmacademie en de UvA, en heeft ruime ervaring als scriptcoach. Momenteel werkt hij aan een achtdelige sciencefiction-serie voor de VPRO en twee speelfilmprojecten.

Individueel vervolg?

Na een coachingscollege kun je nog individuele vragen hebben. Daarvoor biedt Rogier de Blok ook individuele coaching aan, en de Auteursbond geeft een ruime vergoeding.

(NB. Dit coachingscollege wordt georganiseerd vanuit het sectieoverstijgende Training-Coaching-programma.)

 

Praktische info

• Datum: donderdag 20 september
• Tijd: 13.00 tot 17.00
• Locatie: Filmhuis O42, Oranjesingel 42, Nijmegen
• Leden: € 30
• Niet-leden: € 40. Als niet-leden binnen een week na het coachingscollege lid worden van de Auteursbond, wordt het verschil verrekend met de contributie.
• Maximaal aantal deelnemers: 12
• Koffie en thee inbegrepen

 

Ben je geïnteresseerd in dit coachingscollege, maar kun je je niet aanmelden, om wat voor reden dan ook? Klik hier voor alternatieven.

Meld je aan

Vergelijkbaar aanbod ligt rond de €65,- en hoger. Dankzij een tijdelijke, eenmalige subsidie van onder andere het Nederlands Letterenfonds en het Nederlands Filmfonds kan de Auteursbond de eigen bijdrage van dit coachingscollege beperkt houden.