Dag van het Scenario: Het proces

uur, Stadsschouwburg Utrecht

De Dag van het Scenario staat dit jaar in het teken van ‘het proces’. Schrijvers vertellen over schrijven: de frustraties, de verschillen, maar vooral de gemeenschappelijke liefde voor het vak, én hoe het uiteindelijk toch allemaal nog goed komt.

Presentatie: Jaap Peter Enderle en Jenny Mijnhijmer

Het idee
Schrijven begint natuurlijk met een idee, maar hoe wordt dat idee een verhaal? En is dat idee van jezelf of in opdracht? Welk eigen idee kies je? Hoe maak je je een idee in opdracht eigen? Aan de hand van fragmenten interviewt Jaap Peter Enderle Oscar van Woensel over de verschillen tussen een idee van jezelf en een script in opdracht.

Begeleiding
Hoe is het om schrijvers te begeleiden? Moet je daarvoor zelf ook schrijver zijn? En hoe ga je als schrijver om met al die goed bedoelde kritiek van producenten, regisseurs, omroepen, fondsen, acteurs, cameramensen en ga zo maar door?

Karakters
Willem Jan Otten spreekt over karakters. Welke eigenschappen geef je ze? Welke ontwikkeling maken ze door? Lijken ze op mensen die je kent?

Een gedeeld proces
Hoe werk je samen aan een serie? Anya Koek, Jetske Vulsman en Pepijn van Weeren, het team van Spangas, vertellen hoe het gedeelde proces verloopt. Wat is het belangrijkste verschil met alleen schrijven? Hoe verdeel je de taken? Hoeveel contact houd je onderling?

Herschrijven
Schrijven is herschrijven: je eigen werk, of dat van anderen en soms herschrijft iemand jouw werk. Hoe ga je daarmee om? Aan de hand van fragmenten interviewt Jaap Peter Enderle de Vlaamse schrijver Carl Joos. Hij heeft zowel zijn eigen werk herschreven als werk van anderen. Wat is het verschil?

De dag wordt afgesloten met een borrel.

  • Let op: De dag van het scenario vindt dit jaar plaats op zaterdag!
  • De uitnodiging valt op 6 september op de mat. Leden van het Netwerk Scenarioschrijvers ontvangen gelijktijdig een digitale uitnodiging met ticketcode.

Informatie en tickets op de site van het Filmfestival