Missie

Het Netwerk Scenario is dé beroepsorganisatie voor scenarioschrijvers.

Als beroepsvereniging maakt het Netwerk Scenario zich sterk voor de positie van de scenarioschrijver door een actieve lobby te voeren voor een betere rechtspositie en financiële positie.

Daarnaast zet het Netwerk zich in om de zichtbaarheid van scenarioschrijvers te verbeteren. Niet alleen omdat scenaristen dat verdienen, maar ook omdat erkenning van hun een stap is naar een betere onderhandelingspositie.

En ten slotte wil het Netwerk Scenario een plek zijn waar scenaristen elkaar kunnen ontmoeten.

 

Lobby

Het Netwerk Scenario gelooft dat het belang van de schrijvers gediend is door in gesprek te gaan met andere partijen. Zo laat het Netwerk de stem en het belang van de scenarist horen bij de fondsen, de omroepen, de producenten, de ministeries van OCW en van Veiligheid & Justitie, en de Raad voor Cultuur.

Daarnaast werkt het Netwerk samen met een groot aantal andere organisaties, zoals Lira, Dutch Directors Guild, de Filmacademie, EYE en de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en televisiemakers. Kortom bij hen, die het klimaat scheppen waarbinnen scenarioschrijvers hun talent ontwikkelen en geld verdienen.

Met PAM, het samenwerkingsverband van scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs wil het Netwerk voor elkaar krijgen dat filmmakers delen in de opbrengsten van de (digitale) exploitatie van hun werk. Dankzij de inspanningen van PAM is de filmparagraaf in de wet Auteurscontractenrecht aangepast ten gunste van filmmakers. De wet is op 1 juli 2015 in werking getreden.

Het Netwerk praat met het Filmfonds onder andere over hoe scenariotalent ondersteund kan worden. Uit deze gesprekken zijn diverse stimuleringsregelingen gekomen zoals de Vrijplaatsen voor beginnend en erkend scenariotalent.

 

Zichtbaarheid

Om de zichtbaarheid van scenaristen te vergroten, steunt het Netwerk diverse prijzen, zoals de Nederlandse Oscarinzending, en reikt het zelf jaarlijks de vakprijs voor beste scenario uit, de Zilveren Krulstaarten. Ook deelt het een Gouden Pen uit aan schrijvers wiens speelfilm 100.000 bezoekers heeft getrokken. Daarnaast lobbyt het Netwerk Scenario voor naamsvermelding van scenaristen bij journalisten en fondsen. Sinds 2017 deelt het Netwerk Scenario dan ook een Zilveren Pen uit om individuen of instellingen te eren die zich onderscheiden in het zichtbaar maken van scenarioschrijvers.

Een plek voor leden

Omdat het Netwerk een plek wil zijn waar schrijvers elkaar kunnen ontmoeten, organiseert het NS eens per jaar de, drukbezochte, Dag van het Scenario, en een paar keer per jaar een borrel of kleine bijeenkomst voor schrijvers onder elkaar.